milentinamarcus.com

Bine ai venit pe blogul meu!           

29

mai 2022

Cum sa iti creezi o stare excelenta cu tine

In weekend, am participat la o Conferinta numita Arta Autoconfruntarii. Mi s-a parut interesant subiectul pentru ca e exact cee ace facem atat de mult in fiecare zi, ne spunem o gramada de lucruri insine despre noi. Intrebarea e daca ceea ce iti spui este mai mult pozitiv sau negative?

Din nefericire, majoritatea dintre noi avem o gandire negative programata din copilarie sau avem un autocritic amplificat care are acces liber la gandurile noastre. Ne spunem lucruri ca si “sunt asa de prost”, “nu fac nimic bine”, “ mie nimic nu imi iese bine” si lista poate continua.

Sunt diverse motive pentru care facem asta sau de unde ni se trage. Dar, cum putem schimba lucrurile?

Un exercitiu excelent a fost sa iti constientizezi o suparare, o trauma si sa incerci sa o exteriorizezi prin a lua o foaie de hartie si sa asterni pe ea tot ce simti, tot ce tii in tine si iti provoaca sentimente nevative. Apoi, acea foaie sa o rupi, sa o arzi sau poti chiar sa o ingropi. E cel mai simplu mod de a incepe sa te eliberezi de toata acea incarcatura toxica pe care o cari dupa tine zi de zi.

Un alt lucru care m-a impresionat e sa iti creezi, prin toate cele 5 simturi noul tablou catre ceea ce tu tinzi. Nu ne desprindem de ceva pentru ca nu avem de ce sa ne agatam si asa traim intr-o poveste care nu ne este favorabila. 

Sta in puterea noastra sa ne schimbam povestea si asta se face asa: ia un obiectiv si creeaza o poveste in jurul lui, ce simti cand te gandesti la asta, ce miros, ce auzi, ce vezi cand esti in povestea noua? Si asa creeaza-ti noua poveste si agata-te de ea, pune acolo focus tot mai mult si in felul acesta, usor, usor te vei desprinde de vechea poveste.

Imi amintesc ca, prima data, cand am inceput sa imi pun eu mie intrebari, am inteles ca drumul profesional pe care eu mergeam de peste 15 ani nu era ceea ce pe mine sa ma mai implineasca in viitor.

Intrebarea “ oare ceea ce fac acum o sa ma mai faca fericita peste 10 ani, peste 15 ani?” si raspunsul a fost NU, asa ca am ales sa fac o schimbare in viata mea. Asa am inceput sa caut alte cai si sa gasesc ca oportunitate sa imi construiesc afacerea mea online.

De fapt, vorbim cu noi, ca sa ne adresam tot felul de lucruri negative, sa ne tragem la raspundere pentru ce nu am facut, sa ne crestem sentimental de vina, etc.

Dar, am putea vorbi cu noi ca sa cautam sa ne intelegem, sa ne imbunatatim zi de zi.

Cand ai avut o auto-evaluare? Cand ti-ai pus astfel de intrebari ultima data?

Daca nu ai facut-o pana acum, incepe cat mai repede si am adunat aici un set de intrebari care sa te ghideze.

Ia-ti cateva minute pentru tine si scrie intr-un jurnal raspunsul la aceste intrebari:
1. Care a fost cea mai neplacuta experienta si ce ai invatat din ea?
2. Pe cine trebuie sa ierti?
3. Ce trebuie sa ierti la tine din cele ce s-au intamplat in ultima perioada?
4. Cum ar fi daca ai trai viata mult visata?
5. Care e cel mai mare atu al tau si cum il poti folosi mai mult?
6. Cum iti arati zi de zi ca te iubesti? Cat timp ti-ai aacordat tie in ultima perioada?
7. Cum iti propui sa evoluezi in perioada urmatoare pe toate planurile: spiritual, fizic, professional, in relatii si in familie, etc?
8. Care sunt acele lucruri sau actiuni care iti hranesc sufletul?
9. Care e cea mai mare reusita din ultimele zile/ saptamana si cum o sarbatoresti?
10. Dintre toate emotiile pe care le traiesti( dorinta, frica, entuziasm, anxietate, etc) careia dintre ele ii permiti sa fie mai puternica?

Si lista poate continua….
Cu drag,
     Milentina
Copyright © 2020 Milentina Marcus. All Rights Reserved.